...

Leivorm vs. zuilvorm: Het verschil tussen deze prachtige bomen

1 0
Read Time:1 Minute, 39 Second

Leivorm vs. zuilvorm: Het verschil tussen deze prachtige bomen

Leivorm vs. zuilvorm: Het verschil tussen deze prachtige bomen

In tuinen en parken zie je vaak verschillende soorten bomen. Sommige bomen groeien langs een steun en worden plat gehouden. We noemen ze ‘leivormbomen’. Deze bomen worden vaak gebruikt om een muur van groen te maken of als decoratie. Voorbeelden zijn leilinden en leifruitbomen zoals peren en appels.

Leivormbomen zijn bomen die worden geleid en gesnoeid om horizontaal langs een steunstructuur te groeien, waardoor een vlakke, opvallende uitstraling ontstaat. Deze vorm wordt vaak gebruikt om privacy te creëren, een muur van groen te vormen of een sierlijk element toe te voegen aan een tuin of landschap. Populaire leivormbomen zijn onder andere de leilinde, leiplataan en leifruitbomen zoals peren en appels.

Aan de andere kant hebben zuilvormige bomen een smalle, rechtopstaande groeiwijze met compacte vertakkingen, waardoor ze ideaal zijn voor kleinere ruimtes of voor het creëren van verticale accenten in de tuin. Deze bomen zijn vaak gekozen vanwege hun slanke vorm en ruimtebesparende eigenschappen. Enkele voorbeelden van zuilvormige bomen zijn de zuilbeuk, zuileik en zuilpruim.

Het belangrijkste verschil tussen leivorm- en zuilvormbomen ligt in hun groeipatroon en toepassing. Terwijl leivormbomen worden geleid om horizontaal te groeien en dienen als schermen of decoratieve elementen, groeien zuilvormige bomen verticaal en worden ze vaak gebruikt om hoogte te benadrukken in kleine tuinen of smalle ruimtes.

Naast hun visuele kenmerken hebben leivorm- en zuilvormige bomen ook verschillende onderhoudsbehoeften. Leibomen moeten regelmatig gesnoeid worden om hun platte vorm te behouden en moeten zorgvuldig worden geleid tijdens het groeiproces. Aan de andere kant hebben zuilvormige bomen vaak een natuurlijke neiging om smal te blijven en hebben ze over het algemeen minder snoeiwerk nodig.

Of je nu kiest voor een leivormige boom om privacy te creëren of een zuilvormige boom om hoogte toe te voegen, beide boomvormen bieden unieke mogelijkheden om je buitenruimte te verfraaien en te verbeteren. Het is slechts een kwestie van persoonlijke voorkeur en de specifieke behoeften van je tuinontwerp.

Afbeelding van Ron Porter via Pixabay

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Dit vind je misschien ook leuk...

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%
Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.