...

Berceaus of groene overkappingen in boogvorm

1 0
Read Time:3 Minute, 9 Second

Groene overkappingen in boogvorm of berceaus

Prachtige groene overkappingen in boogvorm of berceaus

Berceaus worden ook wel “groene daken” genoemd omdat ze bedekt zijn met planten en vegetatie. Een in vorm gesnoeide boog kan je tuin net iets extra’s geven: Een doorkijkje zoals de rozenboog bij boerderijen veel gebruikt werd; een romantisch accent met een beukenboog over een paadje in de haag; of heel praktisch om fruit te kweken op een heel beperkte ruimte. Door de extra hoogte in combinatie met het feit dat je (deels) zicht hebt op wat erachter staat zijn bogen ook heel geschikt om spanning toe te voegen aan je tuinontwerp. Zet je onder of achter een boog een mooi object dat de aandacht trekt dan creëer je een sterke zichtlijn. Bogen zijn daarom ook favoriet bij veel tuinontwerpers.

Berceaus of loofgang laten je tuin stralen

Berceaus zijn loofgangen. Simpel gezegd is dit een aaneenschakeling van bogen waardoor een groene tunnel ontstaat. Dit idee stamt uit de tijd dat rijke dames er graag zo blank mogelijk uit wilden zien. Op die manier konden ze laten zien dat ze niet gebruind werden door het harde werk op het land. Door berceaus te planten op de landgoederen konden de dames wel in de tuin flaneren, maar werden ze beschermd tegen de zon.

De grootste berceau van Europa

pergola Groene overkappingen in boogvorm of berceausDe grootste berceau van Europa ligt in België en is maar liefst 573 meter lang. De 4700 haagbeuken in de laan zijn geplant in 1885 en twee derde van de huidige planten is nog altijd meer dan 100 jaar oud. In Hendrik-Ido-Ambacht staat een berceau met 6 verschillende soorten perenbomen die met 550 meter de langste van Nederland is. Deze lengtes zijn wat teveel van het goede voor een normale tuin, maar een berceau van een meter of twee a drie kan ook een spectaculair effect geven. Helemaal speciaal maak je het door een berceau niet rechtuit, maar in een bocht te planten. Laat het uitkomen op een terras, prieeltje of pergola en je hebt gegarandeerd een geheim en rustig toevluchtsoord.

Planten voor bogen en berceaus

Haagplanten zijn geschikt voor het vormen van de bogen. Veel van de bekende haagplanten zijn geschikt voor het vormen van bogen en berceaus. Beuk en haagbeuk werden en worden veelgebruikt. Coniferen en andere groenblijvers zijn wel geschikt voor bogen, maar een berceau van deze planten wordt erg donker en zal van binnen vrijwel altijd kaal worden. Fruitbomen zoals appel en peer zijn ook heel geschikt om als ‘snoer’ te snoeien en daarmee een boog of berceau te vormen. Het voordeel hiervan is dat ze vrij transparant zijn en je dus ook in een berceau nog redelijk wat licht krijgt. Ook fruitstruiken, vooral bramen en taybessen, kunnen goed geleid worden over een boog/berceau.

Klimplanten op grote bogen

Klimplanten groeien van nature graag langs een steun en als deze de vorm van een boog heeft is dat prima. Wel zal de groei bovenin altijd wat beter zijn. Blauwe regen doet het goed in een berceau, diverse clematissen, kamperfoelie en (bontbladige) klimop kunnen ook heel goed een boog begroeien. Ga je voor een echt oogverblindende boog of berceau die niemand anders heeft? Denk dan ook eens aan sierappeltjes, gouden regen of zelfs de prachtige herfstverkleuring van de amberboom!

Voordelen van berceaus in de tuin

De bogen voor berceaus kan je maken uit verschilleden materialen, dit kan zowel in hout, metaal of kunststof. Meestal zijn houten bogen de mooiste en gaan meer op in de natuurlijke omgeving. Voor je de bogen plaatst kan je deze best even behandelen. Op die manier gaan ze jaren mee zonder zorgen. Berceaus of groene bogen helpen ook de luchtkwaliteit te verbeteren, bieden een leefgebied voor vogels en insecten en maken de omgeving aantrekkelijker. Ook in de zomer is het er aangenaam te vertoeven.

pergola Groene overkappingen in boogvorm of berceaus

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Dit vind je misschien ook leuk...

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%
Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.